Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Terrasverwarming kopen: waar let je op? Banner
Geschreven door Luuk

Terrasverwarming kopen: waar let je op?

Het is heerlijk om buiten te zitten als het warm weer is. Lekker borrelen met vrienden op jouw terras of een goed boek lezen in de buitenlucht, dat zijn de betere dagen. Helaas is het in ons land lang niet altijd even verleidelijk om buiten te zitten, daar het weer hier nog wel eens tegen wil vallen. Om toch zo veel mogelijk tijd op je terras door te kunnen brengen, is het raadzaam om goede terrasverwarming aan te schaffen. Zo blijft het namelijk aangenaam buiten en kun je zowel in het voor- als najaar langer in de frisse lucht zitten. Omdat er allerlei soorten terrasverwarming bestaan, vind je het wellicht lastig om een keuze te maken welk verwarmingstoestel je moet kopen. Hier helpen wij je graag bij. Lees dus snel onze handige tips en ontdek waar je zoal op kunt letten!

Snel naar:

 

Waarom zou je terrasverwarming kopen?

De naam zegt vanzelfsprekend al wat een terrasverwarmer doet: je terras verwarmen. Je creëert het hele jaar door warmte met behulp van een warmtebron die je gemakkelijk zelf bedient. Door de aangename temperatuur hoef jij niet meer naar binnen als het buiten af begint te koelen. Je blijft lekker tot in de late uurtjes op jouw terrasje zitten onder of naast die heerlijke terrasverwarmer, ook wel heater genoemd. Maar naast warmte (en het hierbij horende comfort) heeft terrasverwarming nog meer voordelen, zoals:

  • Een heater zorgt voor sfeer op je terras, omdat er een fraai lichteffect ontstaat dat jouw terras iets extra’s geeft. Het ziet er gewoon net even iets gezelliger uit (vooral bij terrasverwarmers die op gas werken).
  • Terrasverwarming met behulp van een heater is vele malen beter voor het milieu én is efficiënter dan als je gaat stoken in een vuurkorf.
  • De warmtebron is vaak ook een goede lichtbron die jouw terras goed verlicht om bijvoorbeeld een boek te lezen of om spelletjes te spelen. Bij sommige terrasverwarmers is zelfs extra verlichting ingebouwd, zodat jij nooit in het donker zit.

Indien je nog op zoek bent naar verlichting voor buiten en graag eerst informatie wilt opdoen voordat je tot aankoop overgaat, is het raadzaam ons artikel ‘Alles over buitenverlichting’ eens te lezen.

Een grote, staande terrasverwarmer met infrarood licht
Een terrasverwarmer brengt warmte, licht én sfeer op jouw terras.
 

Welke soorten terrasverwarming bestaan er zoal?

Het belangrijkste onderscheid in terrasverwarmers is te maken in de warmtebron. In principe kun je terrasverwarmers in twee categorieën opdelen: verwarmers op gas en elektrische verwarmers. Beide type heaters hebben hun eigen voor- en nadelen, die we graag voor je op een rijtje zetten.

Terrasverwarmers op gas

Deze verwarmers beschikken over veel vermogen en een flink warmtebereik. Je hoeft dus niet heel dicht bij de verwarming te zitten om te genieten van de warmte. Extra pluspunten zijn dat je heaters op gas eigenlijk overal wel neer kunt zetten en dat ze vaak voor meer sfeer zorgen dan elektrische verwarmers door de vlam die het toestel creëert.

Elektrische terrasverwarmers

Een elektrische terrasverwarmer heeft als voordeel ten opzichte van een verwarmer op gas dat deze direct verwarmt, waar een heater op gas eerst moet opwarmen. Verder zijn elektrische verwarmers goedkoper en gebruiksvriendelijker. Een ander kenmerk van dit type heater is dat je er erg gericht mee verwarmt. Dit maakt een elektrische verwarmer uitermate geschikt voor kleine ruimtes, maar juist veel minder voor grotere.

Infrarood of donkerstralers?

Bij elektrische terrasverwarming is er ook nog onderscheid te maken tussen infrarood en donkerstralers. Infrarood terrasverwarming werkt met korte golfstraling, wat wil zeggen dat het erg gericht oppervlakten verwarmt (zo ook jouw huid bijvoorbeeld). Donkerstralen daarentegen maken gebruik van lange golfstraling en geven (zoals de naam al zegt) geen licht. Dit type verwarming werkt als volgt: eerst wordt de lucht verwarmd (dit heet convectiewarmte), pas daarna het oppervlak waarop wordt gericht. Dit is voor een dicht terras een ideale oplossing, maar in open ruimtes verlies je de warmte doordat deze wegwaait. Bij de keuze voor een elektrische terrasverwarmer is het dus heel belangrijk om mee te nemen of je een open of dicht terras hebt.

Een witte terrasverwarmer die je aan het plafond vastmaakt
Elektrische terrasverwarmers zijn zowel hangend als staand verkrijgbaar.

Bekijk onze terrasverwarmers:


 

Ga je voor een staande of hangende terrasverwarmer?

Als je terrasverwarming wilt kopen, heb je de keuze uit verschillende varianten. Niet alleen op basis van de warmtebron (zoals we hierboven al hebben uitgelegd), maar ook qua grootte en variant. Je hebt de keuze uit twee soorten: staande en hangende terrasverwarmers. Van beide zetten we de belangrijkste kenmerken graag voor je op een rijtje:

Type terrasverwarming Kenmerken
Staande terrasverwarmer
  • Zet je overal neer en is makkelijk te verplaatsen.
  • Geeft veel warmte en verspreidt deze goed.
  • Krachtiger dan hangende verwarmers.
  • Neemt vaak veel ruimte in (al zijn er ook verwarmers die je gewoon op tafel kunt zetten).
Hangende terrasverwarmer
  • Heeft weinig ruimte nodig.
  • Valt nauwelijks op.
  • Handig om een specifieke richting in te verwarmen.
  • Enkel geschikt voor kleine oppervlakken.

Neem – naast jouw persoonlijke voorkeur – ook zeker het praktische oogpunt mee als je moet kiezen tussen een staande en hangende terrasverwarmer. Als je een elektrische terrasverwarmer gaat kopen, moet je er uiteraard rekening mee houden dat je een stopcontact nodig hebt. Dit maakt het wellicht lastig om een hangende verwarmer te kopen als het stopcontact op vrij grote afstand is.

Een terrasverwarmer staat buiten onder op het terras bij een tuin vol sneeuw
Een staande terrasverwarmer verwarmt grote oppervlakken, maar neem ook aardig wat ruimte in.
 

Hoeveel vermogen heb je nodig?

Wanneer je jouw terrasverwarmer aan hebt staan, is de kans aanwezig dat deze jouw terras al heel snel volledig heeft verwarmd. Hierdoor krijg je het mogelijk al direct erg warm. Gelukkig beschikken de meeste terrasverwarmers over meerdere temperatuurstanden, zodat je gemakkelijk een tandje terugschakelt als het te warm wordt. Zoals gezegd beschikken terrasverwarmers op gas over meer vermogen dan de verwarmers op elektriciteit. Verder speelt de grootte van het oppervlak dat je wilt verwarmen een rol. Een staande verwarmer die op gas werkt, kan een hele ruimte van 20 m² probleemloos verwarmen, bij hangende elektrische verwarmers is het vaker al gewenst om twee of zelfs drie heaters op te hangen als het oppervlak groter dan 12 m² is.

Naast de grootte van het te verwarmen oppervlak is ook de afstand van de heater tot dit oppervlak van belang bij het vaststellen hoeveel vermogen jouw terrasverwarmer moet hebben. Hierbij kun je onderstaande tabel als leidraad gebruiken:

Aantal vermogen Afstand vanaf de vloer
1400 tot 1500 watt +/- 2,10 meter
+/- 2000 watt +/- 2,50 meter
+/- 3000 watt en meer +/- 2,70 t/m 3 meter

 

Zijn er nog meer bijzonderheden die je mee kunt nemen?

Omdat er veel verschil zit tussen terrasverwarmers, is het zeker aan te raden om goed te letten op de specificaties van het toestel dat jij voor ogen hebt. We hebben al eerder verteld dat er heaters zijn met ingebouwde verlichting, maar er zijn nog meer functionaliteiten die jij wellicht interessant vindt. Wat dacht je bijvoorbeeld van omvalbeveiliging, iets wat veel staande verwarmers hebben? Dit wil zeggen dat de terrasverwarmer zichzelf direct uitschakelt als deze omvalt, waardoor de kans op ongelukken aanzienlijk slinkt.

Gebruikskosten

Iets anders waar je rekening mee kunt houden is de gebruikskosten. Bij terrasverwarmers op gas zijn deze kosten zoals gezegd hoger dan bij elektrische verwarmers. Dit heeft er mede mee te maken dat het vermogen van heaters op gas hoger ligt én het feit dat je regelmatig een nieuwe gasfles moet kopen. Tot slot speelt het verbruik natuurlijk een rol. Als jouw terrasverwarming meerdere standen heeft en op de hoogste stand ingesteld staat, verbruikt ‘ie natuurlijk meer dan als je voor een lagere stand kiest. Je hoeft ook zeker niet altijd de warmste stand te pakken om een aangename temperatuur op je terras te creëren, al verschilt de ideale warmte natuurlijk per persoon.
 

Zijn er ook alternatieven?

In plaats van terrasverwarming op gas of elektriciteit kun je ook voor een natuurlijker alternatief kiezen. Zo kun je jezelf ook verwarmen als je een vuurkorf of vuurschaal op jouw terras zet. Als je deze in het midden zet, kan iedereen eromheen gaan staan of zitten en genieten jullie samen van een aangenaam vuurtje. Uiteraard moet je hierbij wel oppassen dat er niks brandbaars dicht in de buurt komt en dat je vuurkorf of -schaal stabiel staat, want als deze omvalt is de kans op een ongeluk groot. Belangrijk voordeel van een dergelijke korf of schaal is dat deze niet al te groot is en dus niet veel plek op jouw terras inneemt.

Een terrasverwarmer met infrarood licht hangt aan een groene muur
Infrarood terrasverwarmers richten zich heel erg op een specifiek gebied.
 

Alles op een rijtje over terrasverwarming

We hebben je nu een idee gegeven waar je allemaal op kunt letten als je terrasverwarming wilt kopen. Graag zetten we alles nog één keer voor je op een rijtje:

  • Een terrasverwarmer zorgt (uiteraard) voor warmte, maar ook voor sfeer en licht. Daarnaast is het een milieuvriendelijke manier om jezelf te verwarmen.
  • Er zijn twee soorten warmtebronnen als het op terrasverwarming aankomt, namelijk gas en elektriciteit. Hierbij bieden terrasverwarmers op gas meer warmtebereik, maar zijn elektrische verwarmers goedkoper en gebruiksvriendelijker.
  • Je kunt zowel staande als hangende terrasverwarming kopen. Staande verwarmers verspreiden de warmte goed door de ruimte en zijn gemakkelijk te verplaatsen. Hangende verwarmers daarentegen hebben weinig ruimte nodig en zijn ideaal om een specifiek oppervlak te verwarmen.
  • Een heater op gas verbruikt meer vermogen, maar verspreidt de warmte wel beter dan een elektrische terrasverwarmer. Soms heb je zelfs meerdere elektrische verwarmers nodig om jouw terras goed te verwarmen, dit hangt vooral af van de oppervlakte.
  • Vuurkorven of -schalen zorgen voor een natuurlijk vuur en worden daarom vaak als sfeervoller gezien dan heaters. Echter is stoken in een schaal of korf schadelijker voor het milieu én kleven er diverse veiligheidsrisico’s aan.
     

Kortom, haal de warmte naar je terras, zoek een mooie verwarmer uit en geniet ervan om tot in de late uurtjes buiten te zitten! Zit je ondanks al deze informatie nog met vragen of wil je advies over een specifiek product? Wij staan graag voor je klaar. Neem daarom contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze terrasverwarmers

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.75 sec.