Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Tips voor het onderhouden van je gazon Banner
Geschreven door Roel

Tips voor het onderhouden van je gazon

Vraag jij je ook wel eens af waarom de grasmat van de buurman er zo perfect bij ligt? Op deze pagina lees je alles over het onderhouden van je gras, zodat ook jij een perfecte grasmat hebt liggen. We gaan in dit artikel in op verschillende onderwerpen. Zo lees je onder andere tips over het maaien van je gazon, maar behandelen we ook manieren hoe je onkruid tegen kunt gaan en hoe je je gras onderhoudt met verschillende temperaturen. In dit artikel sluiten we af met een kalender die je helpt bij het onderhouden van je gazon.

Snel naar:

Maaien

Het is belangrijk om je gras niet te kort te maaien, omdat kort gras eerder zal verbranden door de zon. Het is daarom beter om met regelmaat te maaien tot de juiste hoogte in plaats van minder vaak maaien tot een kortere lengte. De ideale lengte voor siergras is ongeveer drie centimeter. Wanneer je gazon bestaat uit speelgras, is het slim om het gras af te maaien op vier centimeter, aangezien het gras meer te verduren heeft. Ook is het belangrijk dat je het gras niet maait wanneer het nat is. Ten eerste heeft de grasmaaier meer moeite met het afsnijden van het gras wanneer het gras nat is. Ten tweede is het veel meer werk om de grasmaaier schoon te maken aangezien al het gras aan de grasmaaier blijft plakken. Ben jij nog op zoek naar een grasmaaier maar weet je niet welke grasmaaier geschikt is voor jou? Klik dan hier en lees onze koopgids over grasmaaiers.

Gras afsteken

De graskanten van je gazon groeien ongeveer vijf tot tien centimeter per jaar. Als je een strakke grasmat wil, is het erg belangrijk om één keer in het jaar de graskanten af te steken. Dit voorkomt dat het gras tussen en over je bestrating gaat groeien. Wanneer je je gras af wilt steken, dien je eerst een nylondraad te spannen tussen twee draadpennen. Dit zorgt ervoor dat je een strakke lijn hebt, zodat je je gazon recht af kunt steken. Vervolgens kun je het met de kantensteker afsteken. Blijf bij het afsteken ongeveer een centimeter van de draad af, zodat je de draad niet verplaatst. Je kunt de kanten ook afsteken met een schop. Echter zorgt dat wel voor een minder resultaat, aangezien je hier wat minder recht mee af kunt steken.

Onkruid en mos bestrijden

In bijna alle gazons komen niet-gewenste planten terug, zoals paardenbloemen of mos. Ondanks dat onkruid onvermijdelijk is, zijn er wel manieren om dit te bestrijden. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak. Zo heb je een aantal manieren van onkruidbestrijding die elk passend zijn voor een of enkele soorten onkruid. Wil je meer weten over onkruid, lees dan onze adviespagina '5 vragen en antwoorden over onkruid' eens door.

Bestrijdingsvorm Soort onkruid Bestrijding
Indirecte bestrijding
  • Klaver
  • Weegbree
Wanneer er klaver groeit, wil dit zeggen dat er stikstof vast ligt in de bodem. Door te beluchten en het uitstrooien van N11 of bloedmeer moet het klaver verdwijnen.
Weegbree is een onkruid dat opduikt wanneer de bodem is verdicht. Dit kun je gemakkelijk verhelpen door een goede beluchting.
Gazon onkruiden verwijderen
  • Paardenbloem
  • Biggenkruid
  • Distels
Dit is geen fijne taak, maar toch is het de moeite waard. Paardenbloemen groeien bijvoorbeeld door een te laag calcium- en een te hoog magnesiumgehalte. Deze onkruiden worden ook het beste handmatig verwijderd, aangezien de wortels er op deze manier mee uitgehaald worden.
Onkruidbestrijdingsmiddel
  • Verschillende soorten onkruid en mos
Er zijn erg veel verschillinde soorten onkruidbestrijdingsmiddelen die de klus kunnen klaren. Onkruidbestrijdingsmiddel is heel handig als jij niet alle tijd hebt om bijvoorbeeld handmatig onkruid te plukken of geen zin hebt om te bukken. Let er wel goed op dat je identificeert van welke soort onkruid je last hebt, zodat je het juiste onkruidbestrijdingsmiddel koopt.
Verticuteren
  • Verschillende soorten onkruid en mos
Hier komen we verder op terug in de volgende paragraaf.

Verticuteren

Iedereen met een gazon heeft er al wel eens van gehoord: verticuteren. Bij het verticuteren haal je het viltlaagje dat in het gazon groeit weg. Je haalt dus alle mossen en dode grassen die zich in het gazon bevinden weg. Dit kun je met een verticuteermachine doen of met een verticuteerhark. De messen van het verticuteerapparaat gaan ongeveer één centimeter de grond in en snijden de wortels van de mossen, het dode gras en het onkruid door. Dit zorgt ervoor dat er weer water in de bodem kan trekken en licht en lucht tot de bodem kan doordringen. Elk gazon heeft namelijk last van verstikking door mos en dood gras. Daarom dient er twee keer per jaar geverticuteerd te worden. Water, licht en lucht zijn namelijk essentieel voor het hebben van een groen en strak gazon. Na het verticuteren kun je al het gras en mos dat uit de grond los is gekomen opharken. Wil je dus een mooi gazon? Verticuteren!

Kalk strooien

Wanneer je een mooi gazon wilt, is het belangrijk om de zuurgraad (pH-waarde) van de bodem in de gaten te houden. Is de grond te zuur (de pH-laag), dan kan een plant minder voedingsstoffen opnemen, zoals stikstof, fosfor, kali, magnesium en zwavel. Dit is natuurlijk niet goed voor wat er groeit en zal daarom ook de groei verhinderen. Een oplossing hiervoor is kalk strooien. Door het strooien van kalk wordt de zuurgraad lager. De bekalking zorgt voor een betere bodemstructuur, luchtcirculatie en een betere doorwortelbaarheid. Ook draagt kalk bij aan het bestrijden van mos. Het beste kun je kalk strooien in de herfst. In de winter verzuurt de bodem snel, dus wanneer er geen kalk is gestrooid, zal het onkruid snel de overhand krijgen richting het voorjaar. Mocht het niet gelukt zijn, geen stress. Kalken kan bijna het hele jaar door, alleen in de hete zomermaanden niet. Als je merkt dat je bodem snel verzuurt (je ziet veel klaver, mos of geel gras), dan kun je er ook voor kiezen om twee keer kalk te strooien. Dit kun je bijvoorbeeld in september en februari doen.

onkruid tussen het gras
Biggenkruid groeit tussen en door het gras heen.

Kale plekken aanpakken/herstellen

Het komt bij iedereen wel eens voor dat er kale plekken ontstaan in het gazon. Dit komt doordat er op die plek geen gras meer groeit. Er zijn een hoop verschillende redenen waarom er een kale plek kan ontstaan, denk bijvoorbeeld aan mossen, verzuring of aan een zwembad dat er te lang heeft gestaan. Wanneer je deze dode plek wilt herstellen, dien je eerst alle mossen en het dode gras weg te halen. Dit kun je doen door middel van verticuteren. Voor je begint met verticuteren, is het raadzaam om eerst het gras te maaien. Nu ben je bijna zover om het gras bij te zaaien. Eerst dien je nog de zuurgraad te meten en kalk te strooien als dat nodig is. Nadat de bodem de juiste zuurgraad bevat, kun je de kale plek bijzaaien. Let op dat je niet over de plek loopt die je hebt ingezaaid. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor de groei. Ook moet je ervoor zorgen dat de plekken genoeg zonlicht en water krijgen. Wanneer er zich weinig gras bevindt op het gazon, is het raadzaam om 1 kg per 25m² te strooien. Mocht er nog behoorlijk wat gras staan, dan voldoet 1 kg per 50m². Met het zaaien is het verstandig om de hoeveelheid graszaad door de helft te doen en op te splitsen. Op deze manier kun je in twee richtingen strooien, wat ervoor zorgt dat het zaad beter verdeeld wordt. Je strooit het zaad een keer in de lengte en een keer in de breedte van het gazon.

Inzaaien

Wanneer jij je gras bij wilt zaaien, dan heb je daar twee goede momenten voor. Het eerste moment dat je kunt inzaaien, is in het voorjaar van ongeveer maart tot mei. Het tweede moment om bij te zaaien is in het najaar, namelijk van augustus tot oktober. Waar je goed rekening mee dient te houden, is de temperatuur van de grond. De zaden ontkiemen namelijk wanneer de bodem ongeveer een temperatuur heeft van 10 graden. Verder geldt voor het bijzaaien dezelfde regels als bij het bewerken van een kale plek. Zorg dus voor de juiste zuurwaarde en dat het gras is geverticuteerd.

Hoe vaak dien je je gazon te bemesten?

Er bestaan verschillende soorten mest. Zo heb je organische meststoffen (dierlijk en compost), maar ook kunstmest. Mocht je het milieu niet willen belasten, dan kun je beter kiezen voor organische meststoffen. Zorg er ook voor dat je niet te veel mest strooit, omdat dit de bodem kan verontreinigen en de mest in het grondwater terecht kan komen. Als jij je gras gezond wil houden, dan kun je je gras het beste tweemaal per jaar bemesten. Wanneer je het gras in februari/maart bemest, zul je zorgen voor een groene kleur van het gras. Ook zorgt het voor nieuwe grassprieten. Je dient het gras ook in augustus/september in te mesten. Dit zorgt voor een goede wortelontwikkeling en helpt het gras de winter door te komen. Het beste moment om te bemesten is ongeveer twee weken nadat je het gazon hebt ingezaaid. Het nieuwe gras is namelijk na twee weken ontkiemd en heeft worteltjes gekregen. In het voorjaar strooi je ongeveer 1 kg per 10m². In het najaar is de helft van de dosering van het voorjaar voldoende.

Hoe onderhoud je je gazon bij sneeuw en ijs?

Geen stress. Je gazon overleeft een laagje sneeuw of ijzel wel. Zodra de bodem onder de acht graden komt, stopt het gras met groeien. Dit komt omdat je grasmat uit 80% water bestaat en dit bevriest. Wanneer het gras bevroren is, kun je er het beste zo min mogelijk overheen lopen. De aangedrukte sneeuw heeft namelijk een hoger risico op sneeuwschimmel. Daarnaast is het niet mooi en kan het voor gele plekken op je grasmat zorgen. De beste manier om sneeuwschimmel te voorkomen is een goede voorbereiding op de winter. Hiermee bedoelen we natuurlijk verticuteren, wat het dode gras en mos uit het gras verwijdert. Om de sneeuwschimmel tenslotte te bestrijden kun je de zuurstoftoevoer verhogen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gaatjes in de bodem te prikken, zodat het gras makkelijker herstelt. Ook is het belangrijk om niet over het gras te lopen wanneer het gras is bevroren. Het platgedrukte gras heeft namelijk meer kans op sneeuwschimmel.

Gras met sneeuw en ijs er op
Ook al ziet het gazon er erg mooi uit, probeer er niet te veel overheen te lopen.

Water sproeien

Het is belangrijk om regelmatig te sproeien. Echter dien je niet te kort en te vaak te sproeien, aangezien de wortels van het gras dan lui worden. Het beste kun je 1 à 2 keer per week je gras besproeien tot ongeveer 2 à 2,5 centimeter. Zorg ervoor dat je het gras dan flink besproeit. Wanneer er flink is gesproeid, zal het water dieper in de grond trekken, waardoor de wortels dieper moeten zoeken naar water. Het is fijn om diepere wortels te hebben, aangezien deze diepe wortels het gazon tijdens droogte of een sproeiverbod een stuk langer groen houden. Op dagen waarbij het boven de 30 graden is en droog, kun je ook het beste heel eventjes sproeien. Je kunt bij zo’n hitte het beste licht sproeien wanneer de zon weg is. Wel moet je ervoor zorgen dat het gras voldoende tijd heeft om af te koelen voor de nacht.

De gazonkalender

Om een duidelijk voorbeeld te geven hoe je je gazon kunt onderhouden gedurende het jaar, hebben we een kalender gemaakt zodat jij een perfect groen gazon krijgt.

Maand Activiteiten
Januari
  • Wanneer er sneeuw of ijs op het gras ligt, dien je niet over het gazon te lopen aangezien dit het gras beschadigt.
Februari
  • Mocht de zon komen in februari, dan kun je alvast kalk strooien. Dit voorkomt dat er veel mos tussen het gras gaat groeien. Is er te weinig zon, dan raden we je aan om het kalk pas in maart te strooien.
  • In deze maand kun je goed de pH-waarde van je gazon meten. Zo meet je of de zuurgraad van je gazon goed is.
Maart
  • In deze maand kun je het gras weer voor de eerste keer maaien. Je kunt het gras dan het beste afmaaien op 2,5 – 3,5 centimeter.
  • Ook kun je in deze maanden de graskanten afsteken wanneer je het gras hebt gemaaid.
April
  • Begin met verticuteren.
  • In deze maand kun je het gazon tweemaal maaien (minimaal 3,5 centimeter).
  • Wanneer de temperaturen in de nacht ook boven de 5 graden blijft, dan kun je je gazon bemesten.
Mei
  • Vanaf deze maand kun je het gazon gerust elke week een keer maaien.
  • Mocht je last hebben van onkruid, dan kun je onkruidverdelgers gebruiken om het onkruid te bestrijden. Let wel op: onkruidverdelgers zijn pas te gebruiken vanaf een temperatuur van 15 graden.
  • Verticuteer als je nog veel mos aantreft.
Juni
  • Houd bij het grasmaaien een lengte van 3,5 tot 4,5 centimeter aan.
  • Besproei het gazon met regelmaat.
  • Geef aandacht aan de kale plekken op het gras.
Juli
  • Houd goed in de gaten of het erg droog is. Als dit zo is, dan dien je het gras twee keer per week te besproeien.
Augustus
  • Verticuteren voor de tweede keer.
  • Gras inzaaien en kale plekken verhelpen.
September
  • Mocht je niet geverticuteerd hebben in augustus, dan heb je altijd nog de tijd om het in deze maand te doen.
  • In deze maand groeit het gras waarschijnlijk minder snel. Je hoeft het gras dan ook niet meer zo vaak te maaien.
  • Ook kun je in deze maand je gras inzaaien.
Oktober
  • Laatste keer grasmaaien van het jaar. Maai je gras op ongeveer 4 centimeter.
  • Voorkom dat er bladeren liggen op het gras. Deze zorgen mogelijk voor schimmels en ziektes die niet goed zijn voor het gazon.
  • In deze maand kun je winterbemesting strooien, zodat het gazon beschermd blijft tijdens de koude maanden.
  • Strooi kalk als dit nodig is.
November
  • Zorg dat er geen bladeren of dergelijke op het gras liggen.
  • Wanneer er water op het gras blijft staan, kun je met een mestvork in de grond steken. Beweeg op dat moment de mestvork. Je zult zien dat het water dan wegtrekt.
December
  • Let erop dat je niet over een bevroren of nat gazon loopt.

Houd er rekening mee dat weersomstandigheden elk jaar anders zijn en dat het hierboven slechts richtlijnen betreft.

Alles op een rijtje

Als het goed is moet je nu voldoende weten om je gazon goed te onderhouden. Hierbij kun je altijd onze kalender gebruiken. We sluiten dit artikel af door alles nog een keer op een rijtje te zetten:

  • Maai je gras niet te kort af en zorg dat je jaarlijks de kantjes van het gazon afsteekt.
  • Zorg voor een juiste pH-waarde.
  • Twee keer per jaar verticuteren is erg goed voor je gazon.
  • Zorg dat je gazon voldoende water en voedingsstoffen krijgt.
  • Een goede voorbereiding op de winter is erg belangrijk.
     

Kortom, ga snel aan de slag met het verzorgen en onderhouden van je gazon zodat je snel een grasmat hebt liggen waar de buurman jaloers op kan zijnZit je ondanks al deze informatie nog met vragen of wil je advies over een specifiek product? Wij staan graag voor je klaar. Neem daarom contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. 

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.767 sec.